Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Také jste četl "Úpadek a pád římské říše" od Edwarda Gibbona ? Jeho dvacet základních příčin úpadku římského společenství dost přesně pasuje i na naši dobu.

0 0
možnosti
Foto

P96a65v23e12l 90V70á22v18r13a

24. 7. 2017 11:57

Zde má (autorova) reakce na debaty o křesťanství, dodatek ke článku.

Není důležité, zda budeme křesťanství považovat ze jednu z příčin, či nikoliv.

Já je chápu jako "východisko", které se v té době nabízelo. A protože toto "východisko" nabízelo "řešení" většiny problémů, které považovali tehdejší lidé a za stěžejní, stalo se východiskem "globálním".

Je jisté, že bylo možné se "přimknout" i k nějakým jiným hodnotám, které by třeba neodmítali sexualitu, nebo takovým, které by dokázali lépe navázat na "to, co bylo", ale rozhodně balo nutné udělat "tlustou čáru". Otázka je, zda to bylo bez doby temna možné. Nejspíš nikoliv.

Tedy, kdyby lidé považovali za stěžejní i jiné věci, mohlo je křesťanství vstřebat. Ale těžko mohli považovat za stěžejní něco, co považovali za samozřejmé. Samozřejmé věci považujeme za samozřejmé a nebojujeme za ně, dokud nezjistíme že jsme o ně přišli a že nám chybí.

0 0
možnosti
Foto

na Vánoce předlonského roku vysílali mou oblíbenou Historii.cs... rozebíráte věci stejně , jako je uváděl Václav Bělohradský a Jacques Rupnik... ano, zhýralost a dekadence, lenost a zpovykanost starého Říma....řeší a upozorňují na to historici i spisovatelé... historici skutečně vidí velmi jasné styčné body nás nyní s tou dobou římské společnosti tehdy... a bohužel slovy VB...tohle pak přijde vždycky - a zřejmě tu lekci potřebujeme... abychom se vzpamatovali... Ano, křesťanství bylo tehdy východiskem a směrem, oproti čemusi , co se potácelo v neřešitelné krizi.

0 0
možnosti
LJ

Paralel je ještě více:

- Neuznávání autorit, rodičů i jiných představených.

- Rozpad rodin. Ve vrcholícím Římě byly rozvody běžnou věcí.

- Bohatí Římané se chlubili tím, že mají manželku, milenku a chlapečka.

- Nízká porodnost. Provincii Britaniku opustili proto, že neměli dost lidí do správního aparátu.

Germáni, tehdy nekulturní národy, které Řím vyvrátil, měli něco společného s muslimy:

- S ochotou pokládali své životy.

- Zhruba polovina z Germánů vyznávala Ariánství. To považovalo Krista za proroka a velký význam přikládali kultu hrdinů.

0 0
možnosti
JA

Velice dobré zamyšlení pane Vávro R^.

8 0
možnosti
Foto

Pokud by jste se skutečně reálně zabýval příčinou toho, čemu říkáme pád Říma (a co v daný datum v podstatě nikdo v říši nezaznamenal, jelikož šlo spíš o dlouhodobý úpadek) , věděl by jste, že ne někteří to připisují křesťanství, ale že křesťanství bylo jednou z mnoha příčin.... Řím se celkově výzvám doby nedokázal postavit, nikde není psáno, že to nezvládneme lépe. jedno je jisté, s jakýmikoli foby v čele to skutečně dopadne stejně...

2 0
možnosti
RP

Svalovat vinu na křesťany za pád Říma je velmi alibistické a nepravdivé. Byli to právě zkorumpovaní hrdlořezové, kteří seděli na trůnu a likvidovali všechno, co jim stálo v jejich blahobytu a proti tomu typu vlády se taky postavilo mnoho tehdejších římských senátorů...

Císař Nero, který pak chtěl zlikvidovat křesťany, nechal všude rozhlásit, že Řím zapálili, ale ve skutečnosti to nařídil svým vojákům, aby to udělali.

Asi něco podobného, jako když se sešli hlavní představitelé židovské synagogy s římskými vojáky, kteří na jejich popud nechali ukřižovat Ježíše z Nazaretu a po Jeho ukřižování a zmrtvýchvstání vojákům nabídli velký obnos peněz, aby všude říkali, že Jeho učedníci přišli v noci a ukradli Jeho tělo.

0 0
možnosti
Foto

Globální režim se bohužel vyčerpal a přežívá jen díky setrvačnosti a tisku nekrytých peněz. je jen otázkou času, kdy skončí.

1 0
možnosti
JF

Všechno má svůj konec a toto jsou jeho průvodní příznaky. Myslet si že se dají překonat, je stejné jako myslet si, že když si umírající zacvičí, bude mu lépe a uzdraví se.

0 0
možnosti
RP

Jez, pijme, neboť zítra zemřeme. To bylo moto bývalé nomenklatury a toto je moto v plném obrazu dnešní naší společnosti. Karma za článek. Výstižné

2 0
možnosti
AF

Ano, naše současnost se tomu stále víc podobá, a hry se hrají dál, lidi se dál baví

a smějí, a na budoucnost zapomínají.

Žijí jen pro dnešek , jako ve snu, a nepřipouští si, že takhle to už brzy být nemusí.

6 0
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Jsem architekt, sledující a nelhostejný k tomu co se kolem něj děje. Nechci být součástí mlčící většiny. Nechci žít v bublině. Chci mít názor, který si udělám sám.

Seznam rubrik