Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlastizrádný novičok?

Aktivní hledání možnosti pomoci Putinovi z trapné situace důsledků po útoku na bývalého špiona vrhlo mého prezidenta do nového světla. Někdy je lepší mlčet.

Co mi na postupu pana Zemana vadí?

1. Jeho prohlášení bylo zbytečné. Někdy je lepší mlčet. Chápat by se dalo leda v případě, že by byl velkým bojovníkem za Pravdu s velkým P, ale to on není a nikdy nebyl. Havlovi bych to věřil. On není Havel.

2. Jeho vystoupení jednoznačně uškodilo našemu státu, uškodilo našim spojencům, uškodilo vztahům s našimi spojenci. V podstatě řekl, že veškerá obvinění Ruska byla postavená na vodě a všichni kdo se připojili k vypovídání diplomatů jsou lháři a pózéři, případně hlupáci.

3. Jednoznačně POMOHL cizí mocnosti. Putinovi nahrál na smeč. Již dříve se lísal výroky o Krymu, pak se důrazně ohrazoval proti "jak na objednávku načasovaném" schvalování srpnové okupace v podružném ruském plátku hned po těchto výrocích o Krymu, a to, světe div se, báječně načasované do předvolebního času. Čili já na bráchu brácha na mě. Tomu se říká spolupráce, nebo také spolčení když tomu chcete dát negativní nádech, nebo také spojení, chcete li být co nejvíce neutrální.

4. Pan prezident nestál před dilematem, že má rozporuplné informace, že se třeba musel rozhodnout, zda zveřejnit informace, které by třeba mohlo "být nepříjemné" zveřejnit. Nemusel váhat, zda zveřejnit či nezveřejnit. On si tu informaci OPATŘIL. On aktivně zadal tajným službám úkol, aby mu ji sehnali.

5. Interpretace. To je to slovo. Dvě ze tří tajných služeb mají výsledek nula, třetí najde nanomnožství za účelem kalibtrace přístrojů. Interpretovat se dá různě. Já bych v takovém případě jistě dopěl k názoru, že zveřejnit co se zveřejnit nemusí a co bude zcela jistě nepochopeno, zneužito a dezinterpretováno, takže to poškodí nás i naše spojence, že se to jednoduše zveřejňovat nemá. Pan prezident byl jiného názoru. Jemu osobně to přineslo pět minut slávy, státu trvalé škody.

Našel jsme si na wikipedii heslo vlatizrada:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlastizrada

Vlastizrada je trestný čin podle § 309 trestního zákoníku, který spáchá ten „občan ČR, který ve spojení s cizí mocí (každý stát mimo Českou republiku) nebo s cizím činitelem (osoba, která sice není oprávněna jednat jménem cizího státu, ale má na politické dění v něm významný vliv) spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314)“.

dále jsme si našel rozvracení republiky:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozvracen%C3%AD_republiky

Rozvracením republiky se míní úmyslné rozvrácení ústavního zřízení, územní celistvosti nebo obranyschopnosti České republiky anebo zničení její samostatnosti, a to účastenstvím na násilných akcích proti ní nebo proti jejím orgánům. Trestem pak může být odnětí svobody na 8 až 12 let, popřípadě navíc i propadnutí majetku.[1] Trestná je navíc i jen příprava tohoto trestného činu.[1]

Kvalifikovaná skutková podstata je dána tehdy, jestliže je trestný čin rozvracení republiky spáchán členem organizované skupiny, nebo je jím způsobena těžká újma na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt, škoda velkého rozsahu či závažné ohrožení mezinárodního postavení České republiky, případně je-li spáchán za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu. V těchto případech již hrozí trest odnětí svobody na 12 až 20 let, popřípadě navíc i propadnutí majetku.[1]

Závěr:

Podle mne je bez diskusí, že došlo k "závažnému ohrožení mezinárodního postavení České republiky" (rozvracení) a je minimálně podezřelé, zda k tomu nedošlo "ve spojení s cizí mocnoctí" (vlastizrada).

Nevím, zda je má interpretace (jistě neodborná a jistě v mnohém emocionální) správná, ale je prostě příšerný, že MŮJ PREZIDENT se chová tak, že mi to vůbec mohlo přijít na mysl.

Ještě pro úplnost zmíním možnost, že jednal v dobré víře, že pomůže správné věci. Co musím panu prezidentovi přiznat, že není hlupák. Vždycky mu to myslelo. Uměl být originální, uměl intrikovat. Takže jesli nevěděl, že to nahraje rusku na smeč a znemožní naše spojence už když "výrobu" té informace zadával, shodil se tím nejvíc, a to nejspíše hlavně ve svých vlastních očích.

No to se těšim, jak to v diskusi zase schytám. Ale už jsem u rádia dlouho takhle nenadával. Muselo to prostě ven, i když už je to trochu uleželý:-)

PS: Není vlastizrada přípustná jako důvod k odvolání prezidenta?

 

 

 

 

Autor: Pavel Vávra | středa 9.5.2018 16:03 | karma článku: 26,07 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Pavel Vávra

Ještě k energetické lichvě poslední instance

Proč proboha není možné odejít od dodavatele poslední instance hned, když je to tak nevýhodné? Právě proto. Odejít totiž od DPI ke stejnému dodavateli jen do "normálního tarifu" trvá u mě 18 dní!!!

2.11.2021 v 9:45 | Karma: 28,16 | Přečteno: 890x | Diskuse| Politika

Pavel Vávra

Kroužkování??

Abyste se příště nedivili, kroužkujte správně. Kroužkujte vždycky. Kroužkujte od vrchu, Nic není samozřejmost.

12.10.2021 v 13:28 | Karma: 15,25 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politika

Pavel Vávra

Co je víc, slovo nebo rána pěstí?

Může být slovo, třeba nadávka, horší než fyzické napadení? Aneb zneužívání slov končících na „-ismus“. Nedávno se za účasti pražských fotbalistů tohle téma otevřelo ve Skotsku.

25.3.2021 v 11:23 | Karma: 27,50 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Pavel Vávra

Dubaj? Stydím se za pochybnost, ale pochybovat musím

Náš pan premiér konečně vysvětlil, jak se jeho rodina dostala do Dubaje. Proč tam jeho žena odjela, když její manžel nás všechny ostatní zavřel doma.

2.3.2021 v 13:51 | Karma: 26,98 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika

Pavel Vávra

Prymula performer.

Špatný "herecký" projev inscenované show, žádný řečnický um a sdělění limitně se blížící nule. Proč? A kamarád co to nedokoukal se mě ptal: "A fakt na konci zavelel ROZCHOD?". :-)

15.10.2020 v 13:42 | Karma: 14,71 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Jsem architekt, sledující a nelhostejný k tomu co se kolem něj děje. Nechci být součástí mlčící většiny. Nechci žít v bublině. Chci mít názor, který si udělám sám.

Seznam rubrik