Maskulinismus či Antifeminismus

27. 07. 2017 17:00:00
Feminizační hnutí v konečném důsledku zásadně přetváří i roli muže. A jak se k tomu má sakra muž postavit? Antifeminismus je ubohost. Takže milí pánové (i milé dámy), buďte maskulinisty!

Když je muž rozumný a není mačo, chápe emancipační potřeby žen i neextrémní formy feminismu. Feminizační hnutí ale v konečném důsledku zásadně přetváří i roli muže. A jak se k tomu má sakra muž postavit?

Antifeminismus je ubohost. Je to role pro slabochy, kteří se snaží tvářit jako chlapi, ale ve skutečnosti jen negují a ze zoufalství z pocitu "vymírajícího druhu" staví „barikády postupující hydře“. Tento postoj nechápu a nesdílím. Chtějí-li ženy fárat, ať fárají. Chtějí-li řídit tramvaj, ať ji řídí. Chtějí-li být nasazeny jako pilotky stíhacího bombardéru, beze všeho. Trochu tím pro nás muže ztrácí ten křehký erotický fleur, který máme tak rádi, ale stejně „toto“ extrémní předvádění nejspíš není cílem většiny žen.

Zdravě emancipovaná žena, jak to chápu já, chce především „mít rovnocennou roli“. Tedy mít rovněž právo na kariéru, být finančně nezávislá, nemít menší plat, mít šanci na povýšení podle zásluh a v neposlední řadě „nebýt doma služkou“.

Až potud je vše jasné. Je to stokrát obehraná písnička, kterou snad už ani nikdo nechce slyšet.

A co na to muž. Co znamená být chlap. Jak se tyto důsledky ženské emancipace projevují u nich?

Začněme od základů. Muž nebyl iniciátorem této změny. Muž si ji nepřál, nevyvolal ji a mnohde ji nejen nepodporoval, ale dokonce jí cíleně a programově brání. Bourání zaběhlých pořádků vyžaduje revoluci, revoluce není bez boje a boj není bez koordinace a jednoty. Často militantní.

Co znamená být chlap. Chlap není puntičkář. Rozhoduje se a koná s přihlédnutím k celku. Na detaily není čas. Máme tam být v 10, tak tam budu v 10, i kdybych něco jiného vynechal, ošulil či nestihl. Prostě budu raději v neoholený, než abych nepřišel. Žena raději přijde pozdě, i když své oholení nejspíš nikomu ani nemá v plánu ukázat.

Být chlap ale také znamená být spravedlivý přiznat jiným jejich práva, i když to je někdy nepříjemné nebo to někdy bolí, nebo to něco stojí. Být chlap znamená být nezávislý. Být chlap znamená prosazovat a prosadit pravdu, i za cenu ztrát, ale to není ješitnost.

„Chlap“ neznamená smraďoch a vožungr, i když to někdy může být důsledek té nezávislosti a neochoty zabývat se detaily.

Rozumný muž nechce být sluhou. Ale chápe, že sluhou nechce být ani nikdo jiný. Proto ani nechce mít doma služku. Proto je zcela logické, že být chlap, znamená převzít některé dříve ryze ženské role a úlohy, nejpozději od doby co byla zavedena omezená pracovní doba (skoro všem), a žena rovněž pracuje. Ryze mužské úlohy se postupně vytrácí, zvlášť nemáte-li zahradu a dům, nebo bydlíte-li například v paneláku.

Slaboch si nahradí svou „mužskou roli“ něčím, čemu „žena nerozumí“ a vymyslí si „zábavu“. Rozuměj koníčka, který ho zaměstná tak, že nemá už čas a přitom „dělá celou dobu ty mužský věci“ – zaleze do dílny a leští motorku, slepuje eifelovku ze sirek nebo staví skleník.

Chlap taky leští motorku a lepí eifelovku, ale až potom co pomohl dětem s úkoly, nebo třeba poskládal prádlo nebo třeba uvařil večeři nebo v domácnosti přispěl jinak. Záměrně nepíši „pomohl ženě“, protože to je ÚPLNĚ ŠPATNĚ! On totiž nepomáhá ženě, ale nechce dopustit, aby byla tou služkou a současně chápe, že je to JEHO práce stejně jako její.

Až potud jsem, chcete-li to tak označit umírněným uvědomělým feministou.

Pojďme ale teď pro změnu analyzovat ženy. Jak já vidím svět kolem sebe, shrnul bych současnou pozici žen do několika charakterizujících tezí:

  1. Boj za rovnoprávnost je na dobré cestě, ale ještě není dobojováno.
  2. Militantní přístup se ukázal být z dlouhodobého hlediska neúčinný, postupný tlak je lepší.
  3. Většina žen se za feministku neoznačí, o roli žen příliš nepřemýšlí, ale výdobytků tohoto boje se dožaduje.
  4. Většina žen ale stejně vědomě či nevědomě lpí na některých tradičních rolích pro sebe i muže. ale rozhodnutí o tom které to jsou často nepřipouští diskusi.
  5. Každá žena se snaží žít v takové míře „emancipovaného prostředí“, které jí osobně vyhovuje a toto prostředí svým chováním definuje. Některé role touží předat, tak za to válčí a jiné předat nechce, tak opět válčí.

Pojďme se pozastavit nad těmito tezemi, Jak je vidí muž:

Všichni asi tuší, že militantismus muže odpuzuje.

Nejasná definice úloh je pro muže frustrující.

Na muže jsou kladeny často nesourodé a protichůdné nároky.

Cítím se být mužem. Cítím se být chlapem. Nejsem a nechci být mačo. Chci mít ve věcech jasno, nad situací kontrolu (ne nadvládu) a chci se chovat čestně. Chci mít své jasně dané a zakotvené místo i roli v rodině a ve společnosti a chci, aby bylo jen moje. Chci být spravedlivý a doufám, že nejsem sobec.

Proto záměrně přehlížím militantní válečnice a feminismus podporuji. Současně se ale proti jeho důsledkům bouřím. Jako jin@jang není@je vzájemným popřením, já nechci být antifeministou, ale chci být maskulinistou.

Maskulinismus staví protiváhu ženskému boji. Bojuje za práva mužů. Protitlakem pomáhá definovat a vytvářet prostor.

Maskulinismus jistě může posouvat hranice tam, kde jsou dnes muži znevýhodňování (přidělování dětí po rozvodu, a tak podobně), ale to není a nemůže být jeho primární určení. Musí vytvářet protitlak tam, kde feminismus zašel moc daleko. Musí být partnerem, občas i protihráčem.

Konkrétní příklad?

  • Snad nikdy jsem neřekl, že něco dělat nebudu, protože to je „ženská práce“. Chápání „mužské práce“(byť často nevysloveno) je ale ženami v mém okolí zneužíván často. Zde jsem maskulinistou. A jelikož má žena je MOJE žena, alespoň někdy to chápe. Donutil jsem ji řídit. Přesvědčil ji občas posekat zahradu.
  • Rád bych vybojoval rovnováhu v péči o děti. Rád bych byl třeba na mateřské s dětmi na střídačku. To jsem ale již bohužel propásl. Samozřejmě hrály roli finance, manželčin příjem byl postradatelnější, ale navíc jsem narazil na nepochopení. Jsem přesvědčen, že se téhle své role se všemi aspekty včetně občasného brblání „že je to stereotyp a nuda“ vzdát nechtěla! Jak to?

(PS: rovnoprávnost v platech nechť si vybojují ženy – já tomu bránit nebudu)

  • Každý z nás někdy vybíral látku na závěsy, řešil barvu povlečení, vybíral gauč. Proč proboha by se většina žen měla domnívat, že ony jsou ty nositelky vkusu? Zde jsem maskulinistou.

(PS: i když jsem architekt a „mám na vkus papír“ jak to jen lze, většina žen v mém okolí si myslí že ony jsou na tom líp jen proto, že mají jinou hormonální výbavu )

  • Hledat na podzim zimní boty až nahoře ve skříni? Jsem o něco vyšší než má žena. Ale ne dost. Do nástavce skříně nedosáhnu právě tak jako ona. Naše výšky jsou tedy v tomto případě zcela rovnoprávné. Musím si vzít štafličky (lehké hliníkové). Moje žena to nedělá. Tedy nedělá, jsme-li doma oba. Je to pro ní nepohodlné a rád to pro ní udělám. Ale co když zrovna dělám něco jiného a fakt se to nehodí? Zde jsem zatím nepochodil a musím být maskulinistou.

(PS: Opravdu to pro ní dělám rád, ale stejně jako mají muži přestat vnímat ženy a vztahy „tradičně“, musí s tím začít i ženy – toto je příklad)

  • Ženy ve střední evropě nejsou často feministkami uvědomělými. Přesto rády využívají výdobytky tohoto hnutí. Současně lpí na některých tradičních rozděleních rolí. Až potud je to v pořádku. Ženy ale často považují za další vydobytou samozřejmost, že se samy mohou rozhodnout o tom, které výdobytky využít a kde zůstat tradiční. A zde je opravdu zcela nezbytné být maskulinistou. Muž má právě tak právo si v těchto rolích vybírat.

(PS: ano, muž má právě tak právo si v těchto rolích vybírat. Neplatí-li žádná celospolečensky akceptovaná míra, nemohou se ani ženy chovat tak, jako že si mají právo vybrat a kdo by jim ho chtěl upřít, je zpátečník. Kde by pak nebylo možné či životaschopné nekonečné množství malých individuálních dohod, je třeba hledat nové nastavení rozdělení rolí v celospolečenském měřítku. Nutno dodat, že možná právě absence tohoto celospolečenského konsenzu je pro muže to nejvíc frustrující. Vyvolává nutnost být ve střehu vždy a všude.)

Takže milí pánové, buďte maskulinisty!

Milé dámy, buďte maskulinistkami, právě tak jako já jsem nejen maskulinistou, ale i feministou.

Autor: Pavel Vávra | čtvrtek 27.7.2017 17:00 | karma článku: 17.12 | přečteno: 892x

Další články blogera

Pavel Vávra

Ještě k energetické lichvě poslední instance

Proč proboha není možné odejít od dodavatele poslední instance hned, když je to tak nevýhodné? Právě proto. Odejít totiž od DPI ke stejnému dodavateli jen do "normálního tarifu" trvá u mě 18 dní!!!

2.11.2021 v 9:45 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 888 | Diskuse

Pavel Vávra

Kroužkování??

Abyste se příště nedivili, kroužkujte správně. Kroužkujte vždycky. Kroužkujte od vrchu, Nic není samozřejmost.

12.10.2021 v 13:28 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 775 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 569 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1966 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 56 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1277

Jsem architekt, sledující a nelhostejný k tomu co se kolem něj děje. Nechci být součástí mlčící většiny. Nechci žít v bublině. Chci mít názor, který si udělám sám.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...