Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vazeny pane Vavro, dotkl jste se velmi citliveho problemu. Na to co by mohlo byt upozornovali uz ve dvacatych letech E. Radl a Josef Pekar. Vytykali tehdejsi vlade, ze svymi novymi zakony (jazykovy atd.) vlastne dela vic skody nez uzitku. Pise o tom i J.Sv.Machar ve svych vzpominkach "Sest let v kasarnach". Obrazek si muze udelat zvidavy ctenar z knihy "Uvahy o Slovansvi". Napsal ji E. Benes, v kapitole kde vysvetluje svuj "Cechoslovakizmus" se zajimajici muze dozvedet priciny pozdejsi nemecko-ceske konfrontace. Cituji z knihy: "Neuznavam zadne kraje ceske, slovenske, nemecke nebo rusinske, vsichmi jsme Cechoslovaci a vsechno je Ceskoslovensko". Vnucovanim toho si znepratelil sud. Nemce, odcizil Slovaky a zcela ignoroval Moravany a Slezany. Kam smeroval je zrejme, pise "uz od roku 1922 jsem se snazil (tehdy min. zahranici) navazat diplomaticke vztahy se SSSR. Pro odpor pravice se mi to nepovedlo". Zaplat pan Buh za pravici. Me otevrel oci historik Jan Mlynarik ktery se o tom napsal serii clanku pod pseudonymem "Danubius" v casopise Svedectvi. Dale prof. Vaclav Cerny v nekolikadilne knize "Plac koruny ceske". Posledne Pavel Tygrid kdyz se vyjadri o vyhnani sud. Nemcu jako o zlocinu. Byl puvodem Zid a jediny ze sve rodiny holocaust prezivsi. Takto vyjadruje svuj nazor o principu kolektivnihi trestu bez ohledu na vinu osobni.

Kladete otazku, "co dale"? Prikladem muze byt Izrael, protoze nikomu nemecti naciste neublizili tolik jako Zidum a presto si D. ben Gurion a K. Adenaer dokazali podat ruce uz v roce 1954. Cesky prezident hlasa pravy opak, na navsteve Rakouska prohlasil "muzou byt radi, ze jsme je vsecky nepostrileli". Tedy nenavist na vecne casy. Osobne bych radeji navazal na tradici Fugnera a Tirsche. K. Klostermana a W. Jaksche, na to dobre co mezi nami bylo a souhlasim s temi co prijali pozvani na setkani landmanschaftu a prijeti ruky podane ke smireni, nabidce k novym zacatkum, bez predsudku. Verim, ze by bylo kratkozrake podanou ruku odmrstit.

3 0
možnosti

Otázka je zda by ČSR i při nějakém federativním uspořádání - Sudety, Čechy a Morava, Slovensko se Zakarpatím přežilo. Němci nikdy pod ČSR nechtěli, ani pro ně ve výhodnější podobě. Nesmíte zaměňovat osobní vztahy lidí a politické reprezentace. Já ještě pracuji v organizaci kde se to "hemží" Araby, černochy. Vztahy k nim výborné ale přítel migrace v dnešní podobě do Evropy nejsem.

0 0
možnosti

Ano, byly odsunuty asi 3 000 000 zen, deti a starcu. Byly nahrazeny novymi obcany s trochu tmavsi pleti a i jinym jazykem, o jejichz potomky se stat dodnes stara.

Ti starci pak dokazyli vlastne holyma rukamy postavit v Allgäu mesto Neugablonz a dodnes v nem vyrabeji sklenene predmety. slava Ceskeho skla mezitim uz jaksi povadla.

1 0
možnosti

Každé řešení má své plusy a mínusy. Sudetští nikdy nepřijali ČSR za vlastní stát, viz r.1918. I dnes opěvovaný Karel chtěl federaci na národnostním principu, tedy Čechům by zbylo to co po záboru Sudet (historik Kosatík). Kdo věštil jak se Evropa a Německo pohnou po r.1945. V sovětském vlivu by S-Deutsche nedokázali to co v SRN, viz výsledky DDR. Pravda kdo na východě něco měl tak fouknul na Západ. Prodával jsem po r.1990 textil několika bavorským firmám u nás a všechny měly původ v Sasku.

0 0
možnosti

Damenfussballweltmeisterschaftsqualifikationsspielübertragung

Tak jsme mohli všichni mluvit.Kolik se dá říci jedním slovem.;-D

0 0
možnosti

Vazeny pane. To v co vy doufate, muze nastat az moje generace odejde z tohoto sveta. Potom musite jeste pockat, az takovi Schulzove zaniknou v Nemecku. To se nezminuji k jine nemecke generaci, jejich predstavitelkou je pani Merklova, ktera vyrustala v NDR!!!

1 0
možnosti

Co se vlastne pise o Martinu Scholzovi v USA?

0 0
možnosti

Ze Slezska pochází asi 7 nositelů Nobelovy ceny.Všichni byli Němci.My, Češi a Poláci

ze Slezska, nemáme ani jednu nobelovku.Svůj talent jsme propili;-(

3 0
možnosti
Foto

moje babička pocházela z vesnice od Netolic a její mluva byla plná germanismů. Jako dítě jsem to netušil a měl jsem je za česká slova. Moje děti a což teprve vnuci by takové řeči dnes nerozuměli. Tebych, lajntuch, forhaňky, blajštift, šmajchlování, špacír, štrapác,

0 0
možnosti

koberec,lněná zástěra,záclony,tužka,....nevím co je to štrapác.....

;-(

0 0
možnosti
Foto

Mily pane autore, jak napsala pani Pichova nize, jste vedle jako ta jedle. Mohl jste si prostudovat jeho zivotopis kde byste mimo jine zjistil, ze zakladatel Ikey se zapletl se svedskym fasistickym spolkem, ktery ovsem s nacisty mel malo spolecneho

2 0
možnosti

Pro hodně lidí je fašismus a nacismus to samé. I bloger v tom má hokej. A když ještě filosofoval o "odsunutí" Kamprada, protože mu v r.1945 bylo 19 - to už je fakt k smíchu. Kamprad měl určitě 2 babičky a 2 dědečky. Kdoví dokdy babka v Brüxu bydlela? Zmínit ano ale to je tak vše.

0 0
možnosti

J17i27r71i 50V25r19a16b97e97c

31. 1. 2018 14:39

Karma, dobrý blogR^ Se Zemanem to určitě nééé. Už ty první volby vyhrál sprostou lží tkzv."Sudetskou kartou" Holt Lžeman:-(

3 0
možnosti

Zeman vyhrál a na tom vy nic nezměníte.

Schwarzenbergovi před pěti lety, ani Drahošovi nyní jejich demagigie nepomohly.

V obou případech vyhrála lidská moudrost!

Ať žije Zeman!!!!

0 5
možnosti

Nemá cenu se ptát, co jsem odsunem Němců získali a co ztratili.

V tehdejší situaci, tedy po heydrichiádě, po Lidicích, Ležácích, Javoříčku, po zavření vysokých škol, po nucených pracích našich lidí v Německu apod. prostě nebylo soužití Čechů s Němci v jednom státě možné.

2 1
možnosti

M78i23l60a12n 44Z86i38c76h

31. 1. 2018 15:26

podivejte se jak fungovala NDR,kdyz ma nemec a cech stejne podninky,takze odsum sudetaku nebyl problem,mozna co udelalo vic skody,bylo vyvrazdeni zidu

1 0
možnosti

Máte tam nesmysl: Kamprad se narodil v r. 1926, v Imtarydu ve Švédsku. Jeho babička pocházela z Mostu. Do Švédska teda odešla už babička (za Rakousko-Uherska) nebo matka.

1 1
možnosti
Foto

P23a67v45e85l 44V63á60v37r11a

31. 1. 2018 15:14

nenapsal jsem že se narodil v Mostě, ale že odtamtud pochází jeho rodina.

Kamprad měl česko-německé kořeny. :-)

"Jeho babička pocházela ze Sudet, z oblasti poblíž Mostu. „Byl jsem se tam podívat a dodnes si vybavuji krajinu s hnědouhelnými doly,“ uvedl při jedné z návštěv ve svém obchodním domě IKEA v Česku."

https://ekonomika.idnes.cz/zakladatel-ikea-umrti-ingvar-kamprad-dvx-/eko-zahranicni.aspx?c=A180128_114616_eko-zahranicni_jj

0 1
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Jsem architekt, sledující a nelhostejný k tomu co se kolem něj děje. Nechci být součástí mlčící většiny. Nechci žít v bublině. Chci mít názor, který si udělám sám.

Seznam rubrik